Et yemeklerini severim fakat zeytinyağlı yemekler benim için her zaman ayrı bir yerdedir. Hem lezzeti hem hafifliği hem de sağlıklı olması onu apayrı bir yere koymama sebep oluyor. Bu nedenle yaz yemeklerinden biri olan taze fasulye tarifini sizlerle paylaşacağım. Eğer pazarda kılçıksız ve güzel bir fasulye bulduysanız kesinlikle kaçırmayın tarif benden pişirmesi sizden.
Tarifi tabi ki benim yaptığım şekilde
paylaşıyorum eminim herkesin damak tadına ya da el ayarına göre
farklı bir tarifi vardır, ben hepsinin ayrı ayrı lezzetli
olduğunu düşünüyorum. Tarifte kullandığım malzemeleri
paylaşırken videoda yer almayan pişme aşamasında yani o bekleme
süresinde ne sıklıkla kontrol ettiğimi piştiğini nasıl
anladığımı da belirteceğim. Anlatımda anlamadığınız ya da
eksik gördüğünüz yerler olursa yazımı daha sonra buna göre
güncelleyeceğim :)
Zeytinyağlı Taze Fasulye için
kullandığım malzemeler;
- 1 kilo kılçıksız, yıkanmış,
uçları kopartılarak 3-4 parçaya bölünen taze fasulye.
- 2 adet doğranmış orta boy soğan.
Bu yemekte soğanların ağıza geliyor olmasını seviyorum bence
bir özelliği de bu. Bu nedenle soğanları ince ince kıymıyorum
ve yağda çok öldürmüyorum.
- 2 adet yıkanmış kabukları
soyulmuş ve doğranmış orta boy domates.
- Yemeğe tat vermesi için yarım
yemek kaşığı salça. “Zaten domates koyduk neden salça
koyuyoruz?” diye düşünenler olabilir. Ben yemeğin suyunun biraz
kıvamlı ve renkli olmasını istiyorum bu nedenle biraz salça
koymayı seviyorum.
- Çay bardağından biraz az zeytin
yağı. Burada şunu belirteyim çay bardağı eski tip küçük
olanlardan değil yeni tip ajda bardaklardan :)
- 2 adet kesme şeker. Çünkü bu
yemeğin lezzeti birazda buradan geliyor.
- Tuz tamamen isteğinize bağlı bu
yüzden ölçüsü yok.
- 1 çay bardağı su. “Az değil mi?
Dibi tutmaz mı?” gibi sorular olabilir kafanızda. Yemeği
düdüklüde yaptığım için, zaten bu yemek öyle çok sulu bir
yemek olmadığı için ve domates suyunu salacağı için yeterli.
Ama yemeği normal tencerede yapacaksanız tabi ki takip etmeniz
gerekir.
Şimdi gelelim pişirme aşamasına.
Tabi ki öncelikle soğanlar zeytinyağında kavrulur ama çok değil
ardından salça eklenecek çünkü soğanları yakmayalım.
Zeytinyağı, soğan ve salça üçlüsünden sonra fasulyeler konur
dilerseniz biraz kavurabilirsiniz. Hemen ardından domates, tuz şeker
ve su eklenir. Düdüklü tencerede yapıyorsak orta derece ateşte
buhar düğmesini çok kapamadan buhar sesi gelene kadar pişirilir.
Buhar sesi duyduktan sonra altı kısılır buhar düğmesi kapatılır
ve 15-20 dakika bu şekilde ve yine buhar sesi verene kadar
pişirilir.
Yorumlar
Yorum Gönder